Så undviker ni överbemanning och underbemanning genom kompetensinventering

Resursplanering är en av de mest kritiska aspekterna av att driva ett framgångsrikt företag, men samtidigt en av de mest underskattade. Många organisationer kämpar med att optimera användningen av sina resurser, vilket kan leda till ineffektivitet, överbelastning av personal och förlorade intäkter. Men vad innebär egentligen resursplanering, och varför är det så viktigt?
 

Vad är resursplanering?

 
Resursplanering handlar om att strategiskt fördela och utnyttja företagets resurser – såsom personal, tid, utrustning och budget – för att säkerställa att rätt resurser är tillgängliga vid rätt tidpunkt och för rätt uppgifter. Det handlar om att skapa en balans mellan tillgången på resurser och efterfrågan från olika projekt och uppgifter.

En effektiv resursplanering innebär att man har en klar överblick över alla tillgängliga resurser och kan allokera dem på ett sätt som maximerar produktiviteten och minimerar slöseri. Detta kan innefatta allt från att schemalägga anställdas arbetstid till att fördela budgetar eller utrustning mellan olika projekt.
 

Varför är resursplanering viktigt?


Effektiv resursplanering har en rad fördelar som kan hjälpa företag att växa och förbättra sin lönsamhet:

Ökad produktivitet
: Genom att säkerställa att rätt resurser är tillgängliga när de behövs kan företag minska stillestånd och ineffektiva arbetsflöden. Detta leder till att uppgifter slutförs snabbare och med högre kvalitet.

Bättre kostnadskontroll: När resurser används optimalt kan företag undvika överutnyttjande och underutnyttjande av resurser, vilket hjälper till att hålla kostnaderna under kontroll och förbättra resultatet.

Förbättrad personalhantering: En balanserad resursfördelning kan bidra till att minska stress och överbelastning hos personalen, vilket leder till högre moral, lägre personalomsättning och bättre arbetsmiljö.

Flexibilitet och anpassningsförmåga: Effektiv resursplanering ger företag möjlighet att snabbt anpassa sig till förändrade förutsättningar och krav, vilket är avgörande i en snabbt föränderlig marknad.

 

Använd rätt verktyg för att stödja planeringen av verksamheten.

 
Excel brukar vara ett vanligt resursplaneringsverktyg, vilket ofta leder till utmaningar. Excel är ett väldigt bra verktyg, men det är inte ett planeringsverktyg. 4 tips för att implementera en effektiv resursplanering.
 
Falagrett Employ erbjuder en omfattande plattform som hjälper dig att få en tydlig översikt över all tillgänglig kompetens inom företaget, vilket gör det enkelt att fördela resurser på rätt sätt. Med funktioner som gör att ni snabbt kan identifiera var det behövs extra resurser och var ni kan effektivisera.
 
 
Extra bra funktioner såsom:kompetenshantering-falagrett

Medarbetare, team och roller: Skapa team och roller utifrån hur er verksamhet ser ut. Lägg till, ta bort eller pausa medarbetare. Skapa roller utifrån era befattningsbeskrivningar.

Planering: Planera och visualisera behovet av roller och kompetenser, och se skillnaden mellan behov och tillgång i realtid. Här ser du om du har rätt person på rätt plats vid rätt tid.

Interna kompetenser: Skapa och utfärda interna kompetenser utifrån er verksamhet, för att säkerställa rätt kompetens inom organisationen. Om du lägger till både hårda och mjuka kompetenser är det lättare att göra en bra resursplanering.
 

Kompetensinventering, hur gör jag?

 
En kompetensinventering är en kartläggning med företagets medarbetare och deras respektive kompetenser. Det finns olika sätt att genomföra en kompetensinventering. Det vanligaste är att använda enkäter, intervjuer eller diskussioner med medarbetarna.
 
En kompetensinventering är ett bra komplement till medarbetarsamtalet för att följa individens mjuka kompetens, men också de hårda kompetenserna. Det är bra att kunna se vilka kompetenser som behöver uppdateras, t.ex. certifikat som är utgångna.
 
Den inventerade kompetensen blir ofta en kompetensmatris i ett excel-dokument som visar ett företags styrkor och svagheter vid ett givet ögonblick, men det finns bättre verktyg för att planera verksamhetens kompetensutveckling. 
 
Ladda ner vår guide gratis för att få tips hur ni ska tänka kring er kompetensinventering.