Pensionsavgångar inom industrin - Hur hanterar vi kompetensgapet?

De stora pensionsavgångarna har egentligen redan startat och företagen väljer att möta det på olika sätt. Med koll på nuvarande kompetenser och vilka medarbetare som sitter på nyckelkompetenser, kan ni planera framtida kompetensbehov och stärka upp inför det som kommer.

Kartlägga kompetensen.

Ett bra sätt att ta reda på vilken kompetens och kunskap som finns idag och vad som kommer att behövas framåt är att göra en kompetenskartläggning, en validering av medarbetarnas kompetens. Då är det också lättare att fatta rätt beslut inför framtiden. I en sådan kartläggning validerar ni den industriella baskompetensen; tittar på kunskap och behov kopplat till vidareutbildning för att kunna växa på bästa sätt. Ni upptäcker luckor som finns, utbildningsinsatser kan sättas in och medarbetarna får chans att växa och kompetensutveckla sig. Detta kan ni göra själva men det finns bra hjälp att få av någon extern part.

Mindre företag har i allmänhet sämre förutsättningar att arbeta strategiskt och långsiktigt med sin kompetensförsörjning, vilket är en grundförutsättning för att veta vilken kompetens man behöver på kort och lång sikt för att bibehålla och utveckla sin konkurrenskraft. Validering kan vara ett sätt att arbeta med detta, och dokumentera erfarenhetsbaserad kompetens. Validering är dock inte ett så väletablerat arbetssätt ännu.

Medarbetarnas kompetens är en viktig resurs för dagens företag, och det är sannolikt att den blir allt viktigare. Samtidigt orsakar en rad starka omvandlingstryck, till exempel fortsatt automatisering, digitalisering och institutionell omvandling, en kvalitativ förändring av de kompetenser som betraktas som centrala för företagen.

Å ena sidan skapar de teknologiska omvandlingstrycken nya verktyg och nya ramverk kring mer traditionella industriella kompetenser. För denna grupp, som kanske är den större gruppen industrianställda, är utmaningen att kombinera baskunskaper inom branschen, med kunskaper om de nya verktygen och deras möjligheter. Omvandlingstrycken ger upphov till nya kriterier mellan nya och etablerade kompetenser. Många menar att denna utveckling sker snabbare nu än tidigare, men det är givetvis svårt att mäta. 

Starta traineeprogram.

När du gjort din kompetensinventering kan det vara smart att skapa traineeprogram för de bredare tjänster som kommer att behöva fyllas. Det här är en kunskapsöverföring som inte sker på en vecka, se till att personen som ska ta över får gå bredvid under en längre tid. Utmaningen är att arbetsmarknaden har blivit alltmer snabbrörlig och det gäller att vara en attraktiv arbetsgivare.

Nyttja senior kompetens.

Tyvärr så verkar det finnas en del åldersdiskriminering i vårt samhälle idag. Personer runt 40-50 år räknas ofta bort vid rekryteringar. Men det här är en stark grupp som ofta har en mycket god grundkompetens. De har minst 10 till 15 år kvar att arbeta, är ofta mycket lojala och har inte behovet att jaga vidare i karriären. Det här är ett ypperligt tillfälle att ta in äldre personer, lära upp, för att sen låta dem ta över när nyckelkompetens går i pension.

Ta emot nyutexaminerade.

Släpp även in de yngre, nyutexaminerade från yrkesutbildningarna. Många företag och organisationer känner att de inte har tid för att lära upp, det är redan ett pressat schema och det kostar i tid och energi. Men om alla vill ha någon med flera års erfarenhet får de nya aldrig chans att lära sig. Vi har ett samhällsansvar och måste ta in både från yrkesutbildningarna på gymnasienivå och nyutexaminerade operatörer. Någonstans måste det fyllas på, annars står vi snart utan den kompetensen. Det är givande på många sätt att både nya och mer erfarna får ta plats inom verksamheten.

Så kan ni möta kompetensgapet.

  1. Kartlägg kompetensen inom företaget.
  2. Validera dina medarbetares kunskaper.
  3. Skapa traineeprogram för nyckeltjänster.
  4. Utnyttja senior kompetens.
  5. Ta emot nyexaminerade.

Kompetensinventering - ett bra verktyg för att få koll på de kompetenser ni har idag och de behöver imorgon.

En kompetensinventering är ett bra metod att använda för att se vilka kompetenser ni har idag och vilka ni kommer att sakna vid pensionsavgång. Ladda ner vår guide gratis och få tips och tricks hur ni kan tänka vid kompetensinventering.