Det är lätt att stirra sig blind på jakten efter ny kompetens. Men vet du vad? I många fall har du redan rätt personer på plats, du har bara inte upptäckt hela deras potential än. Validering gör det enkelt att se vilka färdigheter som faktiskt finns i organisationen, och vilka luckor du behöver täppa till. Ett fantastiskt verktyg för alla som vill rekrytera smart och bygga vidare på det kunnande ni redan har.
Vad är validering egentligen?
Validering handlar om att synliggöra det dina medarbetare faktiskt kan. Det är ett sätt att erkänna reell kompetens, oavsett om kunskapen kommit från utbildning, praktiskt arbete eller en kombination. Det är såklart inte bara en checklista för HR, utan ett smart sätt att få koll på hela ert kompetenskapital.
Med validering kan ni:
-
Kartlägga kompetens på individ- och organisationsnivå
-
Upptäcka kompetensgap i god tid
-
Matcha rätt person med rätt uppgift
- Planera utbildningsinsatser där de gör nytta
Validering är mer än bara ett verktyg för individen, det är en strategisk resurs för verksamheten. Genom att synliggöra det kunnande som redan finns, och identifiera det som saknas, kan företag fatta bättre beslut, effektivisera kompetensförsörjningen och stå bättre rustade för framtiden.
Skogsbranschen visar vägen
Titta på Svensk Skogsvalidering. De har tagit fram en valideringsmodell som gör det enkelt för skogsentreprenörer att visa vad de kan, oavsett om de lärt sig yrket i skolbänken eller ute i skogen. Med tester som speglar verkligheten kan arbetsgivare snabbt bedöma kompetens, kvalitetssäkra personalen och fatta smarta beslut vid rekrytering.
Som en av deras arbetsgivarkunder uttrycker det:
"Det här verktyget är fantastiskt bra när man ska anställa ny personal. Det är ett snabbt och enkelt sätt att mäta kompetens och färdigheter och hjälper dig att rekrytera rätt."
Validering i hela landet
Enligt Svenskt Näringslivs rapport om branschvalidering (2025) genomfördes över 7 000 branschvalideringar under 2023, inom 74 olika yrkesområden. Industrin, städ- och service, utemiljö och skogsbruk är de mest aktiva branscherna. Men potentialen är större än så. Flera branscher vittnar om att validering används för lite, trots tydliga vinster i form av bättre matchning, kortare utbildningstid och snabbare rekrytering.
Från verktyg till strategi
För att validering verkligen ska göra skillnad behöver den kopplas till hela er kompetensförsörjningsstrategi. Här kommer
Falagrett Employ in. Vår plattform gör det enkelt att planera, kartlägga och följa upp kompetens i ett och samma flöde. När ni kopplar ihop validering med era rollbeskrivningar och framtida behov får ni ett verktyg som stödjer hela kompetensförsörjningen.
Vill du också använda validering för att synliggöra och utveckla din personal? Kolla in
Svensk Skogsvalidering för inspiration, eller hör av dig till oss så visar vi hur det kan fungera i din bransch.
All kompetens är värd att skryta om. Och med rätt verktyg blir det enkelt att visa upp den. Kontakta oss på Falagrett så visar vi hur du kommer igång.